COMPOT DE PRUNE 

INGREDIENTE:

Prune brumării 3 kilograme

Apă 2 litri

Zahăr 800 grame

Cuişoare, scorţişoară după gust 

MOD DE PREPARARE:

Prunele se spală şi se curăţă de eventualele codiţe. Între timp se pregăteşte siropul de zahăr. Se dizolvă în apă zahărul şi se lasă să clocotească. Se introduc prunele în sirop, se lasă să fiarbă scurt, se scot  şi se pun în fierbinţi în borcanele sterilizate la cuptor. În siropul fierbinte opţional se pun 2,3 cuişoare şi 2 bucăţi de scorţişoară, se lasă să mai dea un clocot. Siropul se strecoară peste prunele din borcan. Se sigilează borcanele şi se pun la "dunst cald", adică se învelesc în pături şi se lasă până a doua zi. Se depozitează în cămară.

      

COMPOT DE PERE  

 INGREDIENTE:

Pere verzi 4 kilograme

Apă 2 litri

Zahăr 800 grame

Lămâie 1 bucată

Cuişoare, scorţişoară după gust

MOD DE PREPARARE:

Perele se spălă, se curăţă de coajă, se taie în patru şi se curăţă de seminţe. Perele curăţate se stropesc cu  zeama de lămâie pentru a nu se oxida, până se curăţă toate fructele. Între timp se pregăteşte siropul de zahăr. Se dizolvă în apă zahărul şi se lasă să clocotească. Se introduc bucăţile de pere în sirop se lasă să fiarbă scurt, se scot din sirop şi se pun în fierbinţi în borcanele sterilizate la cuptor. În siropul fierbinte opţional se pun 2,3 cuişoare şi 2 bucăţi de scorţişoară, se lasă să mai dea un clocot. Siropul se strecoară peste perele din borcan. Se sigilează borcanele şi se pun la "dunst cald", adică se învelesc în pături şi se lasă până a doua zi. Se depozitează în cămară.

GEM DE PERE 

INGREDIENTE:

Pere verzi 3 kilograme

Zahăr 1 kilogram

Lămâie 1 bucată

Zahăr vanilat 1 plic 

MOD DE PREPARARE:

Perele se spală, se curăţă de coajă, se taie în patru şi se curăţă de seminţe. Se dau pe răzătoarea fină. Se stropesc perele rase cu zeama de lămâie. Se adaugă zahărul şi se pun la fiert la foc mic, pentru cca. 2 ore. La final se adaugă zahărul vanilat, se mai lasă să de un clocot.

Gemul obţinut, se pune fierbinte în borcanele preîncălzite în cuptor. Apoi borcanele, se pun  la "dunst cald", adică se învelesc în pături şi se lasă până a doua zi. Se depozitează în cămară.  

GEM DE PRUNE 

 INGREDIENTE

Prune 3 kilograme

Zahăr 1 kilogram

 MOD DE PREPARARE:

Prunele se spală, apoi se scot sâmburii. Se pun într-un vas cu fundul mai gros, eventual ceaun şi se presară zahărul peste ele. Se amestecă uşor, apoi se lasă să se odihnească cca. 2 ore. După ce s-au scurs cele două ore, se pune vasul pe foc mic. Când a început să clocotească se pune în cuptor la foc mic, cca. 3 ore. Se amestecă din când în când, să nu se prindă gemul de fundul cratiţei.

Gemul obţinut, se pune fierbinte în borcanele preîncălzite în cuptor. Apoi borcanele, se pun la "dunst cald", adică se învelesc în pături şi se lasă până a doua zi. Se depozitează în cămară. 

 

Creat de Cristina Iuliana Pană

free templates
Make a Free Website with Yola.