Vasele Zepter, aduc mult confort, economii și siguranța preparării corecte a hranei cea de toate zilele. Faptul că prepararea mâncărurilor, în vasele Zepter, păstrează fibrele, vitaminele, mineralele, proteinele în proporție foarte mare, (gust, miros, culoare, formă, aproape de natural!) mi-a stârnit curiozitatea să încerc preparate ce le pregătesc în oală, tigaia obișnuită, pe argaz sau la cuptor!

Datorită construcției vasului ZEPTER, sunt mai multe posibilități de a prepara alimentele:

- Prepararea cu apa,

- Prepararea fără apa a alimentelor hidratate,

- Prăjire ( cu adaos de grăsimi),

- Frigere (fără adaos de grăsimi) ,

- Coacere în vas. 

Salata de vinete

Vinetele sunt legume  ce fac parte din familia solanaceelor. Din această familie mai fac parte și roșiile, ardeii, cartofii, tutunul și alte plante foarte toxice (ex: mătrăgună). Vânata conține multă apa, cam 95%, iar la gătit își va lasă foarte mult suc în vas. Vinetele pot fi congelate, dar își schimbă din gust și textura. Se vor alege vinețele ajunse la maturitate, întrucât vinețele tinere au potențial toxic mai mare conțin mai multă solanină. Așadar, nu alegeți vinete foarte tari. Pentru a se reduce toxicitatea, este bine să se curețe de coajă și să fie lăsate la înmuiat câteva ore în apa sărată. Nu consumați vinete crude. Beneficii pentru sănătate legate de consumul de vinete. Conțin nasunina, un antioxidant ce aduce beneficii creierului, prin protejarea membranei celulare a lipidelor. Nasunina este un chelator al fierului și de aceea se recomanda mai ales femeilor la menopauză. Vinețele conțin acid clorogenic, cu proprietăți anti mutagenice, antivirale și conferă ajutor în scăderea colesterolului LDL. Probleme, riscuri, alergii legate de consumul de vinete:

  • Conțin o cantitate mică de nicotină.
  • Ca și alte legume din aceeași familie, sunt puternic inflamatoare, înrăutățind simptomele artritei, reumatismului, și ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanină.
  • Evitați să dați des copiilor vinete și alte plante ce conțin solanină.

Sursa: http://bebster.ro/articole/vinetele-vanata-beneficii-sanatate-riscuri 

 Ingrediente

  •  vinete 3 bucăți normale,
  • ceapă galbenă 1 bucată mică,
  •  sare iodată,       
  •   ou 1 gălbenuș,
  •  ulei de floarea soarelui,
  •    vas Zepter de 2,7 l.

 

Mod de preparare  

Astfel se pot coace vinete în vasele Zepter, eliminându-se folosirea cuptorului, flacăra aragazului sau coacerea pe grătar în aer liber. Într-un vas Zepter mai întins, eu am folosit vasul din dotare de 2,7 l. diametrul de 24 cm., se pune 1 vânătă tăiată pe lung, așezată cu coaja pe baza vasului. Acesta se pune la o copt, la flacără medie, după cca. 10 min., termocontroulul de pe capac ajuneg în zona verde, și se va simți miros de vânată coaptă, apoi se oprește focul și mai așteaptă cca. 10 min. Se ridică capacul, se scot vinetele pe un support de lemn, apoi se scoate cu o lingură de lemn, miezul vinetei din coajă. Se continuă cu restul vinetelor, în același mod. Atenție nu e nevoie să se răcească vasul, pentru a începe o nouă coacere ( Multumesc Simona ptr sfat;)) Vasul ZEPTER, prin construcția lui unică și patentată, oferă beneficii multiple dacă este folosit așa cum trebuie. Fapul că se oprește focul când acul indicator de pe termocontrol, ajunge în zona verde, atunci baza vasului funcționează că o plită, deci economie de 60% energie.

Pe de altă parte nu va fi afumată bucătăria, ci doar o aromă de vinete coapte și nici un strop de căldură în bucătărie, ceea ce înseamnă confort.

Vinetele coapte, scurse de zeama și tocate se amestecă energic cu ceapa tocată mărunt, 1 gălbenuș de ou, ulei de floarea soarelui și sare iodată, după gustul fiecăruia. Salata de vinete servește pe tartine, alături de pătlăgele roșii. Poftă bună!

 

Prepelițe pe pat de orez și legume 

Carnea de prepeliță este una dintre cele mai fine și apreciate în gastronomie, conținutul scăzut în grăsimi și colesterol caracteristic făcând din această o alternativă dietetică și curativa pentru cei suferinzi (obezitate, colesterol mărit, diabet, regim alimentar de curățare). Gătită în vasul Zepter carnea de prepeliță își păstrează toate valorile nutritive, deoarce acestea nu se distrug prin fierbere sau prăjire.

INGREDIENTE: 

  • prepelițe 2 bucăți,
  • orez 100 g,
  •  apă 1/2 cană,
  • mix de legume congelate ( morcovi, brocoli, cartofi, fasole verde, mazăre, ardei, brocoli) cca. 400 g,
  •     sare iodată,
  •   piper proaspăt măcinat,
  • condiment de pui tandori ( un pic picant!).

 

MOD DE PREPARARE: 

 În vasul Zepter din dotare, cel de 2700 ml se pune legumele congelate, se adaugă orezul, se amestecă pentru a se îngloba în legume, se asezonează de sare, piper si  condimente tandori, se adaugă apa, apoi se așează prepelițele pe amestecul de mai sus. Atenție, vasul e rece, nu e nevoie de preîncălzire! Se acoperă vasul și se pune la foc mediu spre mare, cca. 10 minute până ce acul indicator de pe indicatorul de termocontrol a ajuns la ultima zonă verde. Se oprește focul, se dă vasul deoparte și se lasă, acoperit cca. 45 de minute. Super simplu, super savuros, acest preparat 3 în 1! ;)

Poftă bună! 

TARTĂ DE LEGUME 

Legumele şi zarzavaturile, alături de fructe, reprezintă una din principalele surse de vitamine şi minerale şi contribuie la aportul zilnic de carbohidrati şi fibre alimentare. Legumele sunt sărace în grăsimi şi lipsite de colesterol şi au un conţinut crescut de apă. Din acest motiv Vasele Zepter sunt ideale! 

INGREDIENTE: 

·         ceapă galbenă 2 bucăți,

·         dovlecel 2 bucăți,

·         morcov 1 bucată,

·         ardei verde 1 bucată,

·         vânătă 1 bucată,

·         sare iodată,

·        piper proaspăt măcinat,

·         ulei de măsline extravirgin 1 lingură,

·         griș 3 linguri,

·         făină 2 linguri,

·         boia de ardei dulce,

·         mărar verde 1/2 legătură,

·         ciuperci murate pentru ornat 

MOD DE PREPARARE: 

Legumele se curăță de coajă și se spală sub jet puternic de apă rece. Unul dintre dovlecei, se taie rondele și se prăjesc rapid în vasul Zepter cu 1 lingură de ulei. Apoi se scot și se lasă la odihnă. Între timp legumele (ceapa, ardeiul, dovlecelul și morcovul) se taie bucăți mari, se pun în vasul rece, se acoperă și se lasă la foc mediu, cca. 5 minute până ce se indicatorul de pe capac ajunge aproape de zone verde. Între timp vânăta se decojește, se taie bucăți mari se sărează, se lasă la odihnă cca. 10 minute, apoi se stoarec bine de zeama obținută, se trece sub jet de apă rece și se adaugă legumelor din vas, lăsându-se la fiert cca. 5 minute, apoi se oprește focul și se lasă cca. 10 minute deoparte.Legumele fierte se strecoară de zeama obținută, se dau prin blender, apoi se amestecă cu griș și făină, se asezonează de sare, boia dulce de ardei, piper proaspăt măcinat și mărarul tocat mărunt. Se omogenizează, apoi compoziția rezultată se toarnă, în vasul Zepter, rece, tapetat cu foaie de pergament și feliile de dovlecel rumenite. Se pune vasul la gătit, la foc mediu, până ce indicatorul Termocontrolului ajunge în zona verde, cca. 10 minute. Se ridică capacul de cca. 3 ori, se șterge condensul obținut, iar după ce expiră timpul de coacere, nu se mai ridică capacul, cca. 20 de minute, până ce acul termocontrolului ajunge în zona crem. Apoi se răstoarnă tarta și se servește caldă sau rece acompaniată de ciuperci marinate sau salată de sezon.

Poftă bună! 

  
  
  
  
free templates
Make a Free Website with Yola.